Two striking urban villas have been realised on one of the last undeveloped locations in Utrecht-Terwijde. The plot has a prominent position in the neighbourhood with unusually narrow and long dimensions.

Despite clear differences the two free-standing urban villas also share similarities. In the two buildings a total of four apartments have been realised. The villas are designed in such a way that each of the four apartments has unique, high-quality features. The 3-storey unit on the northern corner of the plot contains an independent shop or office space on the ground floor. The balcony of the living room on the first floor forms a canopy for this commercial space. The two apartments in the centre share a high degree of privacy and are oriented to the large gardens with afternoon sun. The fourth and most southern apartment is provided with a large brick chimney as a special feature and the possibility to install an open fireplace on the first floor.

The light-coloured brickwork, concrete lintels, wooden facade elements and wooden window frames lend a solid and natural character to the two villas. Along the pavement the facade is constructed using open brickwork and kitchen windows are placed 1,5 m backwards from the public space to gain extra privacy and daylight. During night-time the interior lighting of the spaces behind the open brickwork creates an extraordinary atmosphere.

 

Urban villas / Utrecht / 2017

Client

VABO Ontwikkeling

Contractor
Van Arnhem Bouwgroep

 
Supervision

BFAS architectuur stedebouw

 

Photography
Marcel van der Burg

 

1 2 3 4 5 6 7 8 Info