Many of the existing office buildings in the “Amstel III” area in the southern part of Amsterdam cannot be let anymore and therefore remain structurally empty. For some of those buildings a transformation to a new function can be a long-term solution. Our office was asked to investigate the options for re-use of this particular structure for purposes other than offices.

The existing building from the 1970s has a structure based on concrete columns and a grid of 5,40 m. The central atrium provides additional daylight in the centre of the building. Depending on the new function a total of 36 to 54 small units can be created. These units could be used as independent studios for students. Other functions may include short-stay motel facilities, a care hotel, temporary housing for migrants, affordable studios for expats or housing for temporary staff of the nearby university hospital. The transformation can be based on various scenarios from low-profile adjustments to large interventions, including the addition of a new layer on the existing roof, creating balconies and applying a new landscape design to the immediate surroundings.

All scenarios have the central atrium play a crucial role in adding quality to the new programme. This light and central space will not only contribute to a clear orientation within the building but has the potential to be a place for social interaction and collective activities.

Paasheuvelweg / Amsterdam / 2013

Feasibility study

Client
Merin

Project development
C. Kakes
 
1 2 3 4 5 6 Info