De opdrachtgever voor deze vrijstaande villa in Almere hechtte veel waarde aan een bijzonder energie-efficiŽnt gebouw met een klassieke uitstraling. Door zijn compacte vorm heeft het woonhuis een gunstige verhouding tussen woon- en geveloppervlakte. In de gevels en het dak is hoogwaardige isolatie en 3-dubbel glas toegepast. De gevels zijn zorgvuldig gedetailleerd en onderhoudsarm uitgevoerd met metselwerk en hardsteen uit BelgiŽ.


Het gebouw wordt met betonkernactivering verwarmd en gekoeld. Hierbij wordt door middel van sondes in ca. 20 m diepte en een warmtepomp warmte uit de bodem onttrokken en door de betonvloeren van de eerste en tweede verdieping geleid. In de zomer kan dit systeem ook gebruikt worden om warmte aan het gebouw te onttrekken en naar de bodem af te dragen.

Verder is deze villa voorzien van zonnecollectoren op het dak, een WTW ventilatiesysteem, vloer- en wandverwarming en plafondkoeling. De energieprestatiecoŽfficiŽnt (EPC) van deze villa bedraagt 0,49. Het woonhuis wordt daarom het in Nederland hoogste energielabel A++ toegekend.


Klik hier voor een artikel op de website Duurzaam Gebouwd.

Klik hier voor een publicatie in Kavel & Huis 3/2012.

Duurzame villa / Almere / 2011

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp

Dittmar Bochmann Architecten

Projectarchitect

Jan Bochmann

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Info PDF