Het kavel voor dit woonhuis ligt in een karakteristiek dorp in Noord-Holland en grenst aan de achterzijde direct aan een plas. Bij het ontwerp voor deze bijzondere plek is gestreefd naar een behoedzame inpassing in het beschermde dorpsgezicht. De historische houten arbeiderswoning op de locatie is daartoe herbouwd en aangevuld met een uitbreiding erachter. Vanuit een hoge ruimte in het achterhuis heeft men een spectaculair uitzicht over de plas. Omdat het te bebouwen oppervlak beperkt was ligt onder dit deel ook een souterrain dat wordt belicht vanuit een verzonken patio.

In het materiaalgebruik is het contrast tussen oud en nieuw duidelijk uitgewerkt. Het voorhuis is voorzien van een traditionele horizontale beplanking met licht gekleurde rabatdelen, een geornamenteerde dakrand en oudhollandse pannen. Het nieuwe achterhuis daartegen heeft op het eerste gezicht de utilitaire uitstraling van de boerenschuren uit de omgeving. Bij nader inzien is dit bouwdeel een modern woonhuis en zorgen de zwarte verticale houten beplanking, het zinken dak en de royale ramen voor een verfijnd en eigentijds karakter. Witte kozijnen in alle gevels zorgen voor een vanzelfsprekende samenhang tussen het oude en het nieuwe bouwdeel.

Houten villa / Noord-Holland / 2011

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten
 
Projectarchitect
Jan Dittmar
 
1 2 3 4 5 Info PDF