Op een van de laatste onbebouwde locaties in Utrecht-Terwijde werden twee opvallende moderne stadsvilla’s gerealiseerd. Het daarvoor bestemde kavel was uniek vanwege zijn lange en smalle afmetingen en de prominente ligging in de wijk.

De twee vrijstaande stadsvilla’s tonen ondanks de grote verschillen een duidelijke verwantschap met elkaar. In de twee gebouwen zijn vier twee-onder-een-kap woningen gerealiseerd. De villa’s zijn niet alleen verrassend aan de buitenzijde maar elk van de vier woningen heeft ook een onverwachte woonkwaliteit. De meest noordelijke 3-laagse woning is voorzien van een zelfstandige kantoor- of praktijkruimte op de begane grond. Het balkon van de woonkamer op de eerste verdieping vormt een luifel boven de ingang tot deze ruimte. De twee in het midden gelegen woningen hebben veel privacy en grote tuinen op het westen. De vierde en aan de zuidkant gelegen woning valt op door de gemetselde schoorsteen op de hoek van het gebouw. In de woonkamer op de verdieping kan een open haard worden aangesloten.

De lichte kleur van het gevelmetselwerk in combinatie met betonnen lateien, houten geveldelen en blank afgelakte hardhouten kozijnen geven de twee stadsvilla’s een stoere en natuurlijke uitstraling. Omdat er langs het trottoir opengewerkt metselwerk wordt toegepast en de ramen van de keukens 1,5 m terugliggen is er op de begane grond veel privacy maar ook veel daglicht aanwezig. In het donker ontstaat door de verlichting achter het opengewerkte metselwerk een bijzondere lantarenachtige uitstraling.

 

Woon-werk villa's / Utrecht / 2017

Opdrachtgever
VABO Ontwikkeling

Aannemer
Van Arnhem Bouwgroep

Supervisie
BFAS architectuur stedebouw

Fotografie
Marcel van der Burg

1 2 3 4 5 6 7 8 Info PDF