Op het terrein van de voormalige veemarkt in Utrecht worden in de loop van de volgende jaren meer dan 600 nieuwe woningen gebouwd. Een groot deel daarvan wordt in de vorm van individuele zelfbouwwoningen of in mede-opdrachtgeverschap gerealiseerd.

De gemeente schreef een prijsvraag uit voor de ontwikkeling van tevens zes geschakelde eengezinswoningen die in afstemming met de kopers worden vormgegeven. Een belangrijke voorwaarde was echter dat de zes woningen niet alleen een individueel karakter maar ook een sterke onderlinge samenhang vertonen.

In het ontwerp “6x anders” kunnen toekomstige eigenaren online via een app en een website het aantal verdiepingen, de woningindeling en ramen zelf kiezen uit een breed palet aan vooraf ontworpen elementen. De woningen zijn geschikt voor de uiteenlopende wensen van hun toekomstige bewoners. Er zijn woon-werk woningen, ruime gezinswoningen en diverse interieurs met vides uitgewerkt.

In de gevels zijn de keuzes echter beperkt tot een reeks verschillende raamopeningen. Een repeterende gevelcompositie met bruingrijze strengpersstenen, betonnen spekbanden, verticaal metselwerk langs de vloerranden, vlak weggewerkte hemelwaterafvoeren en subtiele diepteverschillen bij de raamkozijnen zorgt er voor dat de zes woningen ondanks de variatie een duidelijk ensemble vormen.

 

Veemarkt / Utrecht / 2014

Prijsvraag
Gemeente Utrecht


Opdrachtgever
VABO Ontwikkeling

1 2 3 4 5 6 Info PDF