In de wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg wordt naar een uitzonderlijk hoog ambitieniveau voor duurzaam bouwen en het mengen van wonen en werken gestreefd. In deze bijzondere wijk ontwikkelde woningcorporatie Kleurrijk Wonen schuin tegenover het station een verzamelgebouw met een divers programma.

Op de onderste twee bouwlagen bevindt zich een kantoorruimte voor sociaal-maatschappelijke organisaties. Daarboven zijn drie tussenvoorzieningen voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen gerealiseerd. Hier worden onder meer daklozen en mensen met psychosociale problemen in groepswoningen tijdelijk gehuisvest. Op de bovenste twee bouwlagen bevinden zich drie maisonnettes voor tijdelijke bewoning van huurders van de corporatie zelf. 

Het 5-laagse volume vormt een stedenbouwkundig accent voor de entree van het daarachter liggend gebied. Om de aansluiting bij de omgeving te versterken liggen de bovenste twee bouwlagen iets terug en is gewerkt met een asymmetrische gevelcompositie. Een grote entreehal op de hoek van het gebouw zorgt voor een uitnodigend gebaar naar de voor- en zijkant toe. Passend bij het duurzame karakter van de wijk is ervoor gekozen om de gemetselde gevels van de onderste drie bouwlagen in de loop van de komende jaren te laten begroeien door groenblijvende en bloeiende klimplanten.
 
Klik hier voor een publicatie op de website van de Architect.
 

Verzamelgebouw / Culemborg / 2011

Opdrachtgever
Kleurrijk Wonen

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectarchitect
Jan Bochmann
 
1 2 3 4 5 6 7 Info PDF