De aan de rand van een Brabants dorp gelegen woonboerderij dateert uit 1902 en werd sindsdien vaak verbouwd. In 1932 werd het voorhuis uitgebreid met een grote stal die in 1992 al gedeeltelijk bij de woning werd getrokken. Ondanks alle verbouwingen zijn er vele authentieke details bewaard gebleven. De nieuwe eigenaar van dit gemeentelijke monument wilde met de recente verbouwing een moderne en lichte woning creŽren zonder het authentieke karakter van de woonboerderij ingrijpend aan te tasten.

In het ontwerp voor deze verbouwing werden vele van de later toegevoegde scheidingswanden verwijderd. De oorspronkelijke brede koetsdeur in de voorgevel werd teruggebracht en doet nu dienst als het nieuwe voordeur van de woning. Vanuit de nieuwe entreehal heeft men doorzicht naar de keuken en de gastenkamers in het voorhuis en de nieuwe woonkamer in het achterhuis.

Het achterhuis heeft een unieke sfeer door de kapconstructie van de voormalige hooizolder volledig bij de nieuwe woon- en eetkamer te trekken. Het pand werd van binnenuit geÔsoleerd en voorzien van voorzetramen en grote schuifdeuren achter de grote gevelopeningen. Een open haard vormt letterlijk het middelpunt van deze unieke woonruimte.

Klik hier voor een publicatie op de website van De Architect.

Verbouwing woonboerderij / Brabant / 2016

Opdrachtgever
Particulier


Aannemer
Bouwbedrijf G. Kuijpers, Tilburg

Fotografie
Marcel van der Burg

1 2 3 4 5 6 7 Info PDF