Sinds 2012 worden in Den Haag succesvol zelfbouwkavels voor grondgebonden woningen verkocht. De gemeente schreef nu een prijsvraag uit om te onderzoeken of individuele zelfbouw ook in gestapelde vorm en in een gefaseerd bouwproces gerealiseerd zou kunnen worden.

Het casco van deze eerste zelfbouwtoren van Nederland is gebaseerd op de principes van cradle-to-cradle. De eenvoudige draagstructuur bestaat uit geprefabriceerde betonnen gevelportalen en holle vloerelementen en kan dankzij de droge montage in de toekomst makkelijk worden hergebruikt. Tijdens de uitvoering wordt de montageplatform boven het gebouw stap voor stap opgevijzeld waardoor een efficiŽnt en gefaseerd bouwproces mogelijk wordt gemaakt. Uiteindelijk levert dit dek unieke gemeenschappelijke ruimtes en een permanent daklandschap voor de bewoners op.

De eerste bewoners kunnen niet allen de woninggrootte, trapsparingen, vides, gevelopeningen en buitenruimtes zelf kiezen maar ook de installaties in de holle vloer van de eigen woonruimte ten allen tijden zelf wijzigen. Op deze manier ontstaat een ongekende flexibiliteit voor toekomstige gebruikers. De ontwikkeling van het gemeenschappelijke casco en de individuele inbouw zijn zo ver mogelijk ontkoppeld. Kleine aandelen in het casco worden per millimeter hoogte van de toren verkocht en zijn daarmee ook voor particulieren een interessante belegging. De eindgebruiker huurt de casco en financiert de afbouw binnen zijn unit zelf.

Lees
hier een artikel op de website van Architectuur Lokaal.
Bestel hier de publicatie "Bouwen op elkaar".

Bouwen op elkaar / Den Haag / 2013

Eervolle vermelding

Prijsvraag
Gemeente Den Haag

i.s.m.
Baneke Architecten

Ingenieursbureau Bartels & Vedder
Adviesbureau Van der Weele

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Info PDF