In Zaandam wordt in de volgende jaren een aantal inbreidingslocaties achter het station herontwikkelt. Op één van deze locaties voorziet het stedenbouwkundige plan in drie nieuwe eilanden. De structuur daarvan refereert aan de traditionele slagenlandschappen in dit deel van Holland. 

Op De Zaanse Eilanden zullen individuele zelfbouwwoningen worden gerealiseerd. De ontwerpen voor deze geschakelde en vrijstaande eengezinswoningen dienen als hedendaagse versies van houten woonhuizen aan te sluiten op de eeuwenoude bouwtraditie in de Zaanse streek. Het toepassen van schuine daken en het gebruik van de lokale kleuren is op deze locatie dan ook verplicht.
 
Ons schetsontwerp laat moderne bouwvolumes met schuine daken zien die zonder dakoverstek en zichtbare dakgoten zijn gedetailleerd. In de houten gevels worden traditionele elementen zoals de witte kozijnkaders, houten luiken en Zaanse kleuren toegepast zonder dat er een historiserend beeld ontstaat. Het resultaat levert individuele en duidelijk herkenbare woningen op maar zorgt ook voor een sterke onderlinge samenhang.

De Zaanse Eilanden / Zaandam / 2014

Schetsontwerp

Opdrachtgever
Particulieren

Supervisie
Sjoerd Soeters