Op de voormalige locatie van een basisschool aan de Slotervaart werd een nieuw bouwblok gerealiseerd. De stedenbouwkundige opzet voor deze inbreidingslocatie volgt de maatvoering van de naoorlogse halfopen bouwblokken in de wijk. De architectonische invulling wijkt echter duidelijk af van het repeterende karakter van de woningen in de omgeving.

De 22 hoogwaardige huurwoningen zijn in opdracht van Green Real Estate uitgevoerd. De gevels hebben een robuuste uitstraling en subtiele geveldetails. Kenmerkend voor de woningen aan de M.J. Langeveldstraat zijn het zandgeel en lichtoranje metselwerk, de gezoete betonelementen met ge´ntegreerde huisnummers en postkasten, diepe raamneggen, vlak weggewerkte hemelwaterafvoeren en gemetselde tuinmuren. De elf eengezinswoningen en twee appartementen langs de Maria Montessoristraat hebben daarentegen een meer stedelijke uitstraling. Hier wordt de sfeer door het metselwerk in bruine en rode kleurtinten en de betonnen luifels boven de voordeuren bepaald.

De 22 woningen zijn duidelijk als enkele panden leesbaar gemaakt en vertonen tegelijkertijd een sterke onderlinge samenhang. Het nieuwe ensemble vormt een vanzelfsprekende overgang tussen de individuele zelfbouwwoningen ten zuiden van de locatie en de bestaande woningen uit de jaren 70 en 80 aan de noordzijde.

Klik hier voor een artikel op Architectuur.nl.

Maria Montessoristraat / Amsterdam / 2016

Opdrachtgever
Green Real Estate

Aannemer
De Vries en Verburg

Fotografie
Marcel van der Burg

1 2 3 4 5 6 7 8 Info PDF