De Buiksloterham in Amsterdam-Noord verandert stapsgewijs van een voormalig industriegebied naar een levendige stadswijk met een grote diversiteit aan woon- en werkgebouwen. Langs de Klaprozenweg heeft de gemeente een aantal zelfbouwkavels beschikbaar gesteld. De eigenaren van één van deze kavels wilden hier een unieke woon-werk woning en een achterhuis met carport en aanvullende ruimtes ontwikkelen.

Het 4-laagse woonhuis heeft een spectaculair interieur. De lichte open woonruimte op de eerste verdieping is middels een centrale vide verbonden met de bovenverdiepingen. Een subtiel niveauverschil zorgt voor verschillende plafondhoogtes en een differentiatie tussen het zitgedeelte en de woonkeuken. Een extra zichtlijn ontstaat door een raamopening tussen de werkruimte op de tweede verdieping en de centrale vide toe te passen,

Het ontwerp van de gevels refereert aan het industriële verleden van de Buiksloterham. De onderverdeling van de slanke aluminium kozijnen roept het beeld op van een loft of een fabriekspand. Dit effect wordt verder versterkt door boven de raamopeningen zichtbare stalen lateien toe te passen en het balkon met dezelfde UNP profielen uit te werken. De combinatie van deze staalelementen met donker metselwerk en antracietkleurige gevelkozijnen levert een bijzonder stoer woonhuis op.

 

 

Buiksloterham / Amsterdam / 2017

Oplevering
2017


Opdrachtgevers
Kim Lammertse en Martijn Bok

Aannemer
Van Pijkeren Bouw, Ommen

Fotografie
Marcel van der Burg

1 2 3 4 5 6 7 Info PDF