In het nieuwe centrum voor Waddinxveen worden winkels, woningen, openbare voorzieningen en parkeren gecombineerd tot een integraal stedelijk ontwerp. Onder supervisie van Soeters van Eldonk architecten en Fred Kaaij heeft Dittmar Bochmann Architecten Blok 7 ontworpen. Bovenop de grote parkeergarage zijn in dit bouwblok ca. 5400 mē winkels, een overdekte expeditiehof en 75 woningen gerealiseerd.

De diverse woningtypes spelen in op de positie in de stedelijke ruimte. Het spectrum bestrijkt twee-onder-een-kapwoningen aan de Kanaaldijk, via het dek ontsloten tussenwoningen en een drietal appartementengebouwen die als stedenbouwkundige accenten fungeren. De grote binnenhof bovenop de winkels heeft een zoom van tuinen en een parkachtige invulling van het gemeenschappelijke midden.

De architectuur van het pandsgewijs samengestelde bouwblok zoekt aansluiting bij de schaal van het historische centrum van Waddinxveen. Er is bewust gezocht naar een balans tussen elementen die het bouwblok samenbinden en elementen die verschillen. Samenbindend zijn het subtiele palet van metselstenen en de witte Franse balkonvensters. Unieke bouwdelen ontstaan door variatie in hoofdvorm, breedte van de ramen, dakbekroningen en de profilering van het metselwerk. De overwegend verticale raamverdeling geeft de gebouwen een statige allure.

 

Stadshart Waddinxveen / 2014

Opdrachtgever
ASR Vastgoed Ontwikkeling

Aannemer
Bouwcombinatie Hurks Slokker

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectarchitecten
Jan Dittmar en Jan Bochmann

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Info PDF