De Landsmeerderdijk in Amsterdam-Noord heeft grotendeels nog steeds zijn oorspronkelijke kleinschalige bebouwing. Twee gezinnen kochten hier twee aan elkaar grenzende dijkwoningen uit 1910. Deze woningen waren erg klein en bouwkundig in zeer slechte staat. Het bestemmingsplan gaf wel de mogelijkheid om deze woningen te voorzien van een 2-laagse uitbreiding aan de achterzijde met een diepte van 6 m. 

De verbouwing van de twee woningen verschilt in de opzet. Bij de linker woning werd gekozen om de woonkeuken en zitkamer op dijkniveau te realiseren. Boven de eettafel werd een groot daklicht gerealiseerd. Vanuit de woonkeuken en vanaf het balkon heeft men een mooi uitzicht op de Wilmkebreekpolder en de landelijke bebouwing in de omgeving. 

Bij de rechter woning werd het keuken- en woongedeelte op tuinniveau gerealiseerd. Om deze ruimtes te voorzien van veel daglicht werd boven de vide in het hart van de woning een lichtstraat toegepast. Voor de centrale trap werden de bestaande houten traptreden van een gesloopt kantoorpand hergebruikt. 

In de gevels werd belang gehecht aan het duidelijk leesbaar houden van het oorspronkelijke oude gebouw en de nieuwe ingrepen. De uitbreidingen van de twee woningen zijn uitgewerkt met zwarte houten geveldelen en witte kozijnen. De twee aan de straatzijde gerealiseerde dakkapellen hebben een moderne uitstraling met stevige witte kozijnkaders.

 

Landsmeerderdijk / Amsterdam / 2017

 Opdrachtgevers
Ilja Happel en Bas Verwoerd

Marieke Bos en Maikel van der Laken

Aannemer
Beemster Bouwers, Zuidoostbeemster

Ontwerp en uitwerking
Jan Bochmann Architecten
i.s.m. Karel van Eijken

Fotografie
Marcel van der Burg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Info PDF