De gemeente Zaanstad schreef een prijsvraag uit voor de realisatie van tien eengezinswoningen in het centrum van Zaandijk. Het door ons bureau in samenwerking met Finbarr McComb uitgewerkte ontwerp “Zaandijkertuinen” ontving de 1e prijs en wordt in 2020 gerealiseerd.

Kenmerkend voor Zaandijk is een heterogene bebouwing met verspringende nokrichtingen, variatie in rooilijnen, smalle stegen en verkeersluwe hofjes. Deze eeuwenoude principes werden vertaald naar een eigentijdse en hoogwaardige woonomgeving met een Zaans karakter. Het ontwerp sluit daarmee op natuurlijke wijze aan bij de historische structuren in de buurt en bij de rijke houtbouwtraditie van deze streek. De tien woningen en de twee bergingsgebouwen zijn als ensemble met een speelse verkaveling en een levendig daklandschap ontworpen. De woningen omsluiten een openbaar toegankelijk binnenplein dat via drie stegen bereikbaar is. De inrichting van dit plein zal in overleg met de omwonenden worden bepaald.

Elk van de tien woningen is dankzij de verschillende gevelkleuren, de individuele raamverdelingen en de bijzondere gevelaccenten uniek. Door de bakstenen sokkel en de gemetselde tuinmuren door te laten lopen, wordt een sterke onderlinge samenhang bereikt. In de uitwerking wordt aandacht besteed aan een bijzonder duurzaam installatieconcept. Vijf van de tien woningen worden als nul-op-de-meter woningen gerealiseerd. De overige vijf woningen hebben een uitzonderlijk lage EPC van -0,2. De daarvoor benodigde zonnepanelen en warmtepompen zijn zorgvuldig in het ontwerp geļntegreerd.

 


Zaandijkertuinen / Zaandijk / 2018

1e prijs
prijsvraag gemeente Zaanstad

Projectontwikkeling
Renward i.s.m.
Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Realisatie
Lokhorst Bouw, Velsen Noord

Ontwerp
Jan Bochmann Architecten i.s.m.
Finbarr McComb Architect