Woensel-West is een ‘krachtwijk’ in Eindhoven met een problematische stedenbouwkundige uniformiteit en matige woningkwaliteit.

Dit prijsvraagontwerp zet in op een een structurele verbetering van de wijk door geleidelijke en pandsgewijze herontwikkeling die het behoud van de ziel van de wijk garandeert. Hierdoor ontstaat in Woensel-West ruimte voor andere inkomensgroepen en nieuwe functies zoals kleine bedrijvigheid, combinaties van wonen en werken en woonvormen voor meerdere generaties. Met deze strategie kan ook flexibel op veranderende behoeftes in de toekomst worden ingespeeld.
Een aantal eenvoudige spelregels voor bouwhoogte en materialisering zorgen voor behoud van de karakteristieke beeldtaal van Woensel-West. Slanke torenachtige accenten op de hoeken geven de Edisonstraat een herkenbare geleding en dienen als ‘boekensteunen’ voor de verdere ontwikkeling van de woningen ertussen.

Als opmaat voor de transformatie is een hoeklocatie verder uitgewerkt als studentenhuisvesting met commerciŽle ruimte op de begane grond. Het ontwerp van de gevel met zijn ritmische raamopeningen is een eigentijdse aanvulling op de jaren 30 architectuur die in de wijk te vinden is.

Opmaat op maat / Eindhoven / 2011

Prijsvraagontwerp

Europan 11

Ontwerp

Dittmar Bochmann Architecten

Projectarchitect

Jan Dittmar