In Den Haag Morgenstond werden in de jaren 60 en 70 talrijke portiek- en galerijflats gerealiseerd. Veel van deze naoorlogse woongebouwen voldoen niet meer aan huidige woonwensen. Ook de drie galerijappartementen langs de Dalerveeenstraat zijn aan een structurele verbetering toe. In deze gebouwen zijn 168 identieke en zeer kleine 2-kamer-appartementen aanwezig. Ook zijn de gemeenschappelijke entreehallen, trappenhuizen en galerijen weinig uitnodigend en hebben de binnenhoven geen verblijfskwaliteit.†

In ons ontwerp worden de nieuwe ingrepen beperkt tot kleinere maatregelen met een groot effect. De kleine appartementen worden samengevoegd tot ruime 4-kamer-woningen en voorzien van een verbreed balkon. De woningen op de begane grond krijgen toegang tot een eigen tuin op de zuidzijde.
De vernieuwde entreehallen zijn met een glazen kopgevel volledig naar de straat toe georiŽnteerd. Bestaande trappenhuizen zijn hierbij zodanig geÔntegreerd dat er in de toekomst ook extra liften kunnen worden opgenomen. Op de 2e en 3e verdieping worden ook de daarnaast gelegen woningen uitgebreid met een grote woonruimte achter de nieuwe glazen kopgevel. Met de architectonische uitwerking van de vernieuwde sokkel van metselwerk, de glazen balkonbalustraden en de nieuwe entreehallen wordt een vanzelfsprekende aansluiting bij het moderne karakter van de naoorlogse woongebouwen gezocht.

Morgenstond / Den Haag / 2012

Architectenselectie
Staedion

Ontwerp

Dittmar Bochmann Architecten
i.s.m. Het Facilitair Bureau

Projectarchitect

Jan Bochmann

1 2 3 4 5 6 7 8 Info PDF