De Stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam heeft het initiatief genomen om een gebouw voor religieuze en culturele activiteiten van de Hindoestaanse gemeenschap in Almere te realiseren, de zogenaamde Shiv Mandir. De locatie is onderdeel van het door bureau OMA ontworpen Homeruskwartier in Almere-Poort. Binnen deze wijk in aanbouw neemt de Shiv Mandir een bijzondere positie in op een hoekkavel van het nieuwe stadcentrum.

 

Het ontwerp is gebaseerd op een aantal basiselementen van klassieke Indiase hindoetempels zoals een symmetrische compositie, een grote zaal met kolommen, een omgang rondom deze zaal en een alleen van buiten zichtbare toren boven de beelden van de goden. Ook de horizontale gelaagdheid van de in verschillende kleuren baksteen gemetselde gevels refereert aan klassieke voorbeelden.

 

In de grote sacrale ruimte ontstaat een bijzondere sfeer door de daglichtinval via de ramen achter het opengewerkte metselwerk. In het donker zorgt de verlichting van deze zaal voor een lantarenachtige uitstraling aan de buitenkant die de bijzondere functie van dit gebouw in de omgeving accentueert.

 

Klik hier voor de website van Stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam.
Klik hier voor de film "De architect en de mandir" op OHM TV.
Klik hier voor een publicatie in de tijdschrift Poort Nieuws.
Klik hier voor een film over de eerste paal op OHM TV.
Klik
hier voor een film over de eerste paal op Omroep Flevoland.
Klik
hier voor een nieuwsbericht in Almere Vandaag.

 

 

Shiv Mandir / Almere / 2012

Status
In aanbouw

 

Opdrachtgever

Stichting Brahm Rishi

Kaylaash Dhaam

 

Ontwerp

Dittmar Bochmann Architecten

 

Projectarchitect

Jan Bochmann

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Info PDF