Soeteboomstraat Amsterdam

    Realisation

  • 2018
  • Client

  • Private
  • Contractor

  • Ros Bouw, Nieuwkoop
  • Project architect

  • Jan Bochmann
  • Technical design

  • Karel van Eijken
  • Photography

  • Marcel van der Burg
  • Downloads

  • Project PDF

Soeteboomstraat

An existing, semi-detached house in the north of Amsterdam was in need of thorough renovation. The new owner wished to extend this small house to make it suitable as a home for himself and his family. According to the local building regulations a large, 2-floor extension could be created on the backside.

The extension is designed as a modern volume that clearly contrasts with the old house. The new volume on the garden side is finished with unpainted Frak√© wood and Frak√© window frames. These wooden elements will slowly turn grey over time.

In the new volume a surprisingly spacious and light kitchen was created. The enormous wooden doors are fully foldable to the sides and create a large facade opening in summer time.

On the upper floor a vertical wooden shutter has been applied to one of the windows in the side facade. Because of the weight of this element a counter weight had to be placed. This counter weight is visibly located on the inside of one of the sleeping rooms.