Amstellandlaan Weesp

Amstellandlaan

Twee in 1974 gerealiseerde kantoorgebouwen aan de Amstellandlaan in Weesp zijn stapsgewijs getransformeerd tot een wooncomplex met 65 hoogwaardige appartementen.

Het casco bestaat uit betonnen dwarswanden op 7.20 m afstand van elkaar, en was geschikt voor een invulling met appartementen. Dankzij de solide draagstructuur kon bovenop het bestaande gebouw een nieuwe woonlaag worden geplaatst. Hier zijn penthouses met royale dakterrassen en een panoramisch uitzicht gerealiseerd.

Ter ontsluiting werden twee galerijen aan de achterzijde opgenomen. Deze galerijen zijn inpandig achter de bestaande gevels gelegen waardoor de oorspronkelijke betonnen borstweringen van de achtergevels volledig behouden konden blijven. De bestaande voorgevels daarentegen werden vervangen door verdiepingshoge schuifdeuren, diepe raamneggen en uitkragende balkons. Ook werd een uitnodigende entreehal met een dubbele hoogte gerealiseerd.

Het wit geverfde metselwerk, de antracietkleurige betonnen balkons en profielloze glasbalustraden sluiten vanzelfsprekend aan bij het moderne en industriële karakter van het jaren 70 pand. De houten delen in de entreehallen, de gevelneggen, de dakopbouw en de galerijen zorgen daarentegen voor een warme en huiselijke sfeer.