Bouwen op elkaar Den Haag

Bouwen op elkaar

De gemeente Den Haag schreef een prijsvraag uit om te onderzoeken of individuele zelfbouw ook in gestapelde vorm en in een gefaseerd bouwproces gerealiseerd zou kunnen worden.

Het casco van deze eerste zelfbouwtoren van Nederland is gebaseerd op de principes van cradle-to-cradle. De draagstructuur bestaat uit geprefabriceerde betonnen gevelportalen en holle vloerelementen en kan dankzij de droge montage in de toekomst makkelijk worden hergebruikt. Tijdens de uitvoering wordt de montageplatform boven het gebouw stap voor stap opgevijzeld waardoor een gefaseerd bouwproces mogelijk wordt gemaakt. Uiteindelijk levert dit dek unieke gemeenschappelijke ruimtes en een permanent daklandschap voor de bewoners op.

De eerste bewoners kunnen niet allen de woninggrootte, trapsparingen, vides, gevelopeningen en buitenruimtes zelf kiezen maar ook de installaties in de holle vloer van de eigen woonruimte ten allen tijden zelf wijzigen. Op deze manier ontstaat een ongekende flexibiliteit voor toekomstige gebruikers.

De ontwikkeling van het gemeenschappelijke casco en de individuele inbouw zijn zo ver mogelijk ontkoppeld. Kleine aandelen in het casco worden per millimeter hoogte van de toren verkocht en zijn daarmee ook voor particulieren een interessante belegging. De eindgebruiker huurt de casco en financiert zelf de afbouw binnen zijn unit zelf.